

2016 年 12 月四级仔细阅读题解析

—新东方兰州学校国内考试部李逸飞

Passage One

Questions 46 to 50 are based on the following passage.

As a person who writes about food and drink for a living. I couldn't tell you the first thing about Bill Perry or whether the beers he sells are that great. But I can tell you that I like this guy. That's because he plans to ban tipping in favor of paying his servers an actual living wage.

I hate tipping.

I hate it because it's an obligation disguised as an option. I hate it for the post-dinner math it requires of me. But mostly, I hate tipping because I believe I would be in a better place if pay decisions regarding employees were simply left up to their employers, as is the custom in virtually every other industry.

Most of you probably think that you hate tipping, too. Research suggests otherwise. You actually love tipping! You like to feel that you have a voice in how much money your server makes. No matter how the math works out, you persistently view restaurants with voluntary tipping systems as being a better value, which makes it extremely difficult for restaurants and bars to do away with the tipping system.

One argument that you tend to hear a lot from the pro-tipping crowd 新东方网四六级频道 http://cet4-6.xdf.cn/



seems logical enough: the service is better when waiters depend on tips, presumably because that see a benefit to successfully veiling their contempt for you. Well, if this were true, we would all be slipping a few 100 dollar bills to our doctors on the way out their doors, too. But as it turns out, waiters see only a tiny bump in tips when they do an exceptional job compared to a passable one. Waiters, keen observers of humanity that they are, are catching on to this; in one poll, a full 30% said they didn't believe the job they did had any impact on the tips they received.

So come on, folks: get on board with ditching the outdated tip system. Pay a little more upfront for your beer or burger. Support Bill Perry's pub, and any other bar or restaurant that doesn't ask you to do drunken math.

- 46. What can we learn about Bill Perry from the passage?
- A) He runs a pub that serves excellent beer.
- B) He intends to get rid of tipping practice.
- C) He gives his staff a considerable sum for tips.
- D) He lives comfortably without getting any tips.

【试题解析】B。根据"Bill Perry"定位在文章第1段第2句。很多 同学会默认第2句为答案句,因此对应A选项。飞哥认为这样的思 路是极好的,但很可惜答案是错误的。因为,飞哥在新东方兰州学校 四级无忧班的阅读冲刺课上反复强调,仔细阅读第1道题可能会有"陷 新东方网四六级频道



阱",而且A选项一般就是"陷阱"所在。聪明的同学会发现,第1段第 3句开头有个But,一种"正确答案即将闪亮登场"的气息扑面而来。第 3句 "But I can tell you that I like this guy."只是一个引子。第4句才 是真正的答案所在。第4句中 "ban tipping" 对应B选项 "get rid of", 且"tipping"为原文原词,完全符合我们上课所讲的正确答案标志:原 文原词+同义替换。

47. What is the main reason why the author hates tipping?

A) It sets a bad example for other industries.

B) It adds to the burden of ordinary consumers.

C) It forces the consumers to compensate the waiter.

D) It poses a great challenge for consumers to do math.

【试题解析】C。根据题干关键词 "hates tipping", 同学们都会定位到 第2段, 然后发现第2段仅为题干, 然后顺势往下看第3段, 然后发 现整个第3段都在说"reason", 很容易选出错误答案。因此, 同学们在 定位的时候还需要另外一个题干关键词"main"。同学们要思考一个问 题, 既然能说到"主要", 就会有"次要", 而且四级的出题套路是先出"次 要", 再出"主要", 因此, 我们定位到第3段第3句, 本句有"Mostly"="main", 且有答案信号词"But", 因此选C选项。

48.Why do many people love tipping according to the author?A) They help improve the quality of the restaurants they dine in.B) They believe waiters deserve such rewards for good service.



C) They want to preserve a wonderful tradition of the industry.

D) They can have some say in how much their servers earn.

【试题解析】D。

根据题干定位词"people loving tipping",定位到文章第4段第2句,发现本句为题干,于是顺势往下看第3句,发现第3句的"voice"对应D选项"say",第3句的"how much money your server makes" 对应D选项"how much their servers earn"。符合我们上课所讲正确答案的特征:原文原词+同义替换。

49. What have some waiters come to realize according to a survey?

A) Service quality has little effect on tip size.

B) It is in human nature to try to save on tips.

C) Tips make it more difficult to please consumers.

D) Tips benefit the boss rather than the employees.

【试题解析】A。题干定位词为"survey", 但是文章中没有, 按照顺序 原则,我们定位到第4段最后一句,其中的"poll"=题干定位词"survey", 该句"did had any impact on the tips"对应A选项"has little effect on tip"。 符合我们上课所讲正确答案的特征:原文原词+同义替换。

- 50. What does the author argue for in the passage?
- A) Restaurants should calculate the tips for consumers.
- B) Consumers should pay more tips to help improve service.
- C) Waiters deserve better than just relying on tips for a living.

新东方网四六级频道



D) Waiters should be paid by employers instead of customers.

【试题解析】D。

最后一题一般对应最后一段,最后一段呼吁我们抛弃小费制度 (Tipping systems),关注服务本身,并且支持 Billy Perry 那样不向顾 客索要消费。根据段落意思,选 D 选项,服务员应该向雇主索要报 酬,而不是顾客。而且 D 选项也与全篇的中心思想一致。

转载请注明出处,谢谢!

【解析科目】英语四级阅读

【解析时间】2016年12月17日

【主讲教师】李逸飞

【名师简介】

兰州新东方学校国内考试部英语教师,翻译硕士,英语专业 8 级。新 东方国际游学"金牌领队",曾任西安世园会口译。数次游历美利坚, 深谙中西方文化差异。他的课堂氛围轻松幽默,寓教于乐。从美国政 治到南北战争,从希腊神话到英美文学,他都演绎地惟妙惟肖、游刃 有余。