

2016年12月四级仔细阅读解析

——新东方兰州学校李巧莲

Passage Two

总结,这篇石油经济类文章与 2014 年 6 月课堂中讲过的真题话题基本保持一致, 难度适中,只要定位准确,答案就出来了。

- 1. (51) In the past, falling oil prices have given a boost to the world economy, but recent forecasts for global growth have been toned down, even as oil prices sink lower and lower. Does that mean the link between lower oil prices and growth has weakened?
- 2. (52) Some experts say there are still good reasons to believe cheap oil should heat up the world economy. Consumers have more money in their pockets when they're paying less at the pump. They spend that money on other things, which stimulates the economy.
- 3. The biggest gains to countries that import most of their oil like China, Japan and India. But doesn't the extra money in the pockets of those countries' consumers mean an equal loss in oil producing countries, canceling out the gains? Not necessarily, says economic researcher Sara Johnson." (53) Many oil producers built up huge reserve funds when prices were high, so when prices fall they will draw on their reserves to support government spending and subsidies for their consumers."
- 4. But not all oil producers have big reserves. In Venezuela, collapsing oil prices have spent its economy into free-fall.
- 5. Economist (54) Carl Weinberg believes the negative effects of plunging oil prices are overwhelming the positive effects of cheaper oil. The implication is a sharp decline in global trade, which has plunged partly because oil-producing nations can't afford to import so much as they used to.
- 6. Sara Johnson acknowledges that (55) the global economic benefit from a fall in oil prices today is likely lower than it was in the past. One reason is that more countries are big oil producers now, so the nations suffering from the price drop account for a larger share of the global economy.
- 7. Consumer, in the U.S at least, are acting cautiously with the savings they're getting at the gas pump, as the memory of the recent great recession is still fresh in their mind. And a number of oil producing countries are trimming their gasoline subsidies and raising taxes, so the net savings for global consumers is not as big as the oil price plunge might suggest.
 - 51. What does the author, mainly discuss in the passage?
 - A) The reasons behind the plunge of ail prices.
 - B) Possible ways to stimulate the global economy.

新东方网四六级频道 http://cet4-6.xdf.cn/



C) The impact of cheap oil on global economic growth

D) The effect of falling oil prices on consumer spending.

答案: C

【解析】

第一步:看题干,"mainly discuss in the passage"属于主旨题第二步:5 道题题干读完,讲到石油价格下降以及全球经济。只有 C 选项涉及这两个话题。并且,第一段 but 前后提到了讲到石油价格下降以及全球经济增长,更加肯定答案是 C。

- 52. Why do some experts believe cheap oil will stimulate the global economy?
 - A) manufacturers can produce consumer goods at a much lower cost.
 - B) Lower oil prices have always given a big boost to the global economy.
 - C) Oil prices may rise or fall but economic laws are not subject to change.
 - D) Consumers will spend their savings from cheap oil on other commodities

答案:D

【解析】

第一步:看题干,属于细节题

第二步: 回原文定位到第 2 自然段, "Consumers have more money in their pockets when they're paying less at the pump. They spend that money on other things, which stimulates the economy."

第三步: 和选项做匹配, D 选项匹配成功。

- 53. What happens in many oil-exporting countries when oil prices go down?
 - A) They suspend import of necessities from overseas.
 - B) They reduce production drastically to boost oil price.
 - C) They use their money reserves to back up consumption.
 - D) They try to stop their economy from going into free-fall.

答案: C

【解析】

第一步: 看题干, 属于细节题

第二步: 题干中的 oil-exporting countries 回原文定位到第 3 自然段,与 Many oil producers 同义替换了,故定位句为"Many oil producers built up huge reserve funds when prices were high, so when prices fall they will draw on their reserves to support government spending and subsidies for their consumers."

第三步:和选项做匹配,只有C选项提及到了reserve,匹配成功。

- 54. How does Carl Weinberg view the current oil price plunge?
 - A) It is one that has seen no parallel in economic history
 - B) Its negative effects more than cancel cut its positive effects
 - C) It will have a chance to give rise to a boom in the global economy
 - D) Its effects on the global economy go against existing economic laws.

答案:B

【解析】

新东方网四六级频道



第一步:看题干,属于细节题

第二步: 回原文定位到第 5 自然段,"Carl Weinberg believes the negative effects of plunging oil prices are overwhelming the positive effects of cheaper oil."定位句讲的是积极和消极影响之间的关系。

第三步:和选项做匹配,只有B选项提及到了 negative 与 positive 之间的关系, 匹配成功。

- 55. Why haven't falling oil prices boosted the global economy as they did before?
 - A) People are not spending all the money they save on gas
 - B) The global economy is likely to undergo another recession
 - C) oil importers account for a larger portion of the global economy
 - D) People over the world are afraid of a further plunge in oil prices.

答案: C

【解析】

第一步:看题干,属于细节题

第二步: 回原文定位到第 6 自然段,"the global economic benefit from a fall in oil prices today is likely lower than it was in the past. One reason is that more countries are big oil producers now, so the nations suffering from the price drop account for a larger share of the global economy."

第三步: 和选项做匹配,C 选项 account for a larger portion of the global economy 与原文 account for a larger share of the global economy 匹配成功。

转载请注明出处,谢谢!

【解析科目】英语四级仔细阅读

【解析时间】2016年12月17日

【解析教师】李巧莲

【名师简介】

新东方国内考试部,主讲四六级语法长难句、阅读、考研语法阅读完形填空与翻译。 2016 财年新东方教育科技集团优秀教师、英语专业八级,曾获得"大学生模拟联合国大会" 最佳立场文件奖、"达沃斯优秀志愿者"称号等。思维严谨,实用性强。层层递进,深入浅 出,让学生轻松搞定阅读及翻译题型。具有扎实的英语语言文学功底,教学经验丰富,热爱 教育,能因材施教,显著提高学生考试成绩。真诚希望能在学生们的圆梦路上,助大家一臂 之力!

新东方网四六级频道 http://cet4-6.xdf.cn/