四级听力对话解析:

Conversation 1

M: How do you like your new flexible work in arrangement? Do you enjoy working from home?

W: Yes and no, [8] I find an isolation challenging at times, apart from my mother, not too many people I know, have time for phone chat during working hour. I tried the library but found I wasn't really keen on working there.

M: No, neither would I. [9] I find the library a bit too quiet. I'd lack inspiration or stimulation, which would be counter-productive to getting a lot of work done.

W: I found the same thing. So, lately, I've been going out to Cafes occasionally, [10] I love the noise, the people, the busyness of a Café, the sense of being out in the world.

M: Coffee shops seem to have affectively become off spaces for so many people in this digital age. Though I'm not sure how Café owners feel about it - having so many people who go to that places to work rather than drink and eat.

W: Yes, some people seem to spend a lot of time there and not order much. [11] The most annoying one for Café owners must truly be those, usually only two of them, who occupy a table for six with their laptops and paperwork.

M: They should sit at a table for two, not the table for six. Some obviously stay so long, they need to plug the laptops into a power adapter. I nearly tripped over someone's computer electrical lead the other day in my local café.

W: It's a double-edged sword, no doubt about that, for a Café owner. While remote workers help to keep the café full in quiet times, they can take up valuable table space and busy period.

Ouestions

- 8. What does the woman say is the disadvantage of working from home?
- 9. What does the man say is counter-productive to getting work done in the library?
- 10. What does the woman like about doing one's work in a café?
- 11. What is most annoying for café owners according to the woman?

解析:本篇对话难度不大,主要讨论工作环境的话题,均在回答句的第一句话中定位答案信息。问题 8:定位对话前两回合,女人回答在家工作有时候感觉孤单。

问题 9: 女人提到由于图书馆太安静, 所以工作缺少灵感刺激

问题 10: 女人回答她喜欢在咖啡厅的氛围。问题 11 最高级定位,女人提到咖啡厅中最讨厌的人是两个人用电脑和论文占 6 个人的位置。

Conversation two.

W: I'm going to start working for another job.[12] I can't see myself getting an opportunity to progress on my company anytime in the near future. And I really think my skills and abilities deserve a higher salary.

M: You are not going to quit, are you?

W: I'm thinking I might as well. Then I can devote more time and energy to find me a better position at another company.

M: But you've been in your present company less than two years, haven't you? This would be the third time you've left your job in the last five years. [13] If you do several jobs in a relatively short span of time, perspective employers might see that you lack loyalty. That could make them worry and reluctant to employ you.

W: Unfortunately, loyalty doesn't pay. Even if I get a promotion at my company, it's likely to be less sizeable than if I were to get a job elsewhere.[14] And even if I get a promotion, I'm not guaranteed to get a raise. I had that experience at another company I worked up.

M: They want you to take on more work and responsibility but for the same amount of money?

W: More or less, yes. The way I see it, through having different jobs, [15]I've got a lot of experience, and different jobs and in different industries.

M: But potential employers might worry about that experience is not deep, or thorough enough.

W: Perhaps, but I feel pretty confident that I can sell myself. You know what they say, fortune favors the brave.

Q12: What makes the woman think about changing her job?

Q13: What does the man say about people who keep changing their jobs?

Q14: What does the woman say would happen even if she got promoted in her current company?

Q15: What benefit has the woman gain from changing her jobs frequently?

解析:本篇对话难度不大,主要讨论工资与换工作的话题。

问题 12: 定位开头女人提到要换工作,因为在公司没有任何进步的机会,以自己的能力可以得到更高的薪水。

问题 13: 通过转折词定位, 男人提到, 如果频繁换工作会使雇主认为你缺乏忠诚度。

问题 14: 女人提到,即使自己升职,工资也不会提升。

问题 15: 女人提到,频繁换工作使她积累了各个行业的丰富经验。